Formål
Den store danske eksport af mælkeprodukter og de danske forbrugeres høje forventninger til fødevaresikkerhed og dyresundhed stiller ekstra krav til fodring med sunde og sikre fodermidler, der i nogle tilfælde ligger ud over de lovgivningsmæssige krav.
Projektets formål er at medvirke til at sikre, at dansk kvæg fodres med sunde og sikre fodermidler, der skaber basis for sunde og sikre mælke- og kødprodukter samt høj produktivitet og dyresundhed.
Projektets mål er
- at kontrollere og dokumentere kvaliteten af foderblandinger og råvarer til kvæg,
- at sikre at aflatoksinindholdet i leverandørmælk på tankmælksniveau opfylder målet i aflatoksinaftalen om maksimalt 2 ppt.
- at afklare og dokumentere årsager til ydelsesfald, sundhedsproblemer eller uønskede stoffer i mælken, som følge af fodring med foderblandinger eller råvarer indeholdende uønskede stoffer.
Effekten af projektet vil være at medvirke til, at foderstofindustrien leverer sundt foder indeholdende det deklarerede indhold af energi og næringsstoffer, og at kvægbruget producerer sunde og sikre mælke- og kødprodukter.
Stikprøveundersøgelsen af kraftfoderblandinger erstattes af bredere screeningsundersøgelse
Den tidligere anvendte stikprøvekontrol, baseret på enkeltprøver af kraftfoderblandinger hos udvalgte mælkeproducenter, erstattes af en undersøgelse, hvor der planlægges at udtage et større antal prøver, over en længere tidsperiode.
Firmaer tilmeldt de frivillige aftaler vedrørende kvægfoder
Bilag til KvægInfo nr. 2338
Meldrøjer-toksiner i ludet rug
Niels Bastian, Fodringsdagen 2014
Beregn økonomien i at fodre med fedt
Økonomien i at fodre med fedt til malkekøer kan nu beregnes i en regnearksmodel, der bruges i kombination med DMS Foderplan. Med nuværende priser er der ikke økonomi i at fodre med mættet fedt.
Til KvægInfo 2435
Mineralblandinger til kvæg manglede vitaminer
Fødevarestyrelsens foderkontrol i 2013 viser, at seks ud af 55 foderblandinger til malkekøer havde lavere indhold af råprotein eller råfedt end de tilladte tolerancer, mens der ingen dumpere var blandt 35 blandinger til kalve.
For lidt vitamin i mineralblandinger til kvæg
Fem ud af syv prøver af kvægmineralblandinger havde et lavere indhold af A- eller E-vitamin end de tilladte tolerancer. Det fremgår af Fødevarestyrelsens seneste kontrolrapport.
Overvåg dit indkøbte foder I
KvægKongres 2015, Niels Bastian Kristensen
Analyser af råvarer og kraftfoder
Niels Bastian, Fodringsdagen 2014
Fedtmodel til KvægInfo 2471
Til KvægInfo 2471